Kraft och känsla

Skulptören Emil Wikström (1864-1942) skapade sig med sina offentliga verk en betydande ställning i vårt lands konsthistoria.
Varastossa
SKU
2308
Hinta
5,00 €

Emil Wikström var mångsidig och produktiv; redan med början år 1886 brukade han delta i utställningar med olika fria verk. Likt konstnärsvännerna Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen och Eero Järnefelt kan Wikström inräknas bland de nationalromantiskt präglade konstnärerna, för vilka fäderneslandet, dess natur och folk utgjorde själva grunden för den konstnärliga produktionen. De utgick alla från realismen och använde dess medel för att ge uttryck för de konstnärliga och nationella idealen.

Emil Wikström - kraft och känsla kallas den utställning som Gösta Serlachius konstmuseum sammanställt inför 2002. Där finns samlade alla de viktigaste av Wikströms verk som till formatet är flyttbara. Just i de småskaligare verken av mästaren från Visavuori kommer den kraft och känsla fram som är så utmärkande för könstnärens suveräna handlag och konst. I den bok som utges som dokumentation över utsällningen presenteras med bilder och specifika essäer alla de utställda skulpturerna och relieferna, sammanlagt 54 verk, likaså de 20 medaljer som tagits med. Med i boken är alla de verk av Wikström som ingår i museisamlingar och som redan nått klassikerstatus, likaså flera betydande verk ur privata samlingar, däribland sådana som inte visats offentligt sedan 1900-talets början.

Utställningspublikation: Maritta Pitkänen, Juha Ivas
Redaktör: Helena Hänninen
Ombrytning, omslag och inbindning: Olavi Hankimo
Tammerpaino, Tampere, 2002
133 sidor

Publikationer av Gösta Serlachius konststiftelse 2002
ISBN 951-96589-7-1

Toimitusaika on 2–5 arkipäivää. Tuotteet toimitetaan postipakettina Postiin, Postin noutopisteeseen tai pakettiautomaattin. Pikkupakettina lähetettävät jaetaan päiväpostin mukana vastaanottajan ilmoittamaan osoitteeseen. 

Toimituskulu on 5 euroa. Yli 50 euron tilauksille on ilmainen toimitus.